Sunday, August 06, 2006

Cyborg

First there was a collaps of civilisation: anarcy, genocide, starvation. Then when it seemed like things couldn't get any worse, we got the plauge.

Van Damme spelar den enormt hårde Gibson Rickenbacker i denna post-apocalyptiska film ala Mad Max, och är som vanligt ute efter hämnd. Hans familj har brutalt mördats av galna pirater ledda av den infernaliskt onda mannen Fender. På sidan om denna grundhandling har de även klämt in en ”rädda världen”-parentes och en cyborg-kvinna som ges en scen att i typiskt 80-talsanda styla med lera, precis som Terminator och Total Recall (men här på ett mindre attraktivt vis såklart). Bakgrunden till cyborg-kvinnan är dock väldigt diffus. Hennes folk har ”informationen” om botemedlet till pesten som måste transporteras till vetenskapsmän i Atlantic City, och därför måste de operera om denna kvinna till "hälften maskin" (?); och så enkelt löste de problemet att knyta ihop den nödvändiga lerfilmsekvensen och den säljande titeln ”Cyborg” till resten av filmens innehåll. Sedan vill givetvis ärkeboven Fender ha botemedlet och därefter leka Gud, vilket i slutändan resulterar i att Van Damme, på sätt och vis, räddar världen när han dödar Fender. ”It’s strange, but I feel he's [Van Damme] the real cure for this world…" Fantastisk slutreplik! Van Damme som mörk, hämndlysten och ytterst brutal man, är det riktiga botemedlet för världen? Jag gillart!

Annars, i andra avseenden, är filmen stundvis riktigt intressant. Skådespeleriet är uruselt men uthärdligt i och med filmens minimalistiska hållning till dialog. Fotot och kameraarbetet imponerar emellanåt och påminner lite om Tsui Harks många verk genom sitt snygga användande av close ups och kamerasvepningar. Koreografin och actionscenerna har i överlag måttlig potential, men förstörs helt av ett klippningsarbete from hell. Ett par fina scener tillåts trots allt; som den när Van Damme står i split, högt upp längs en kloakvägg (faktiskt en otroligt snygg scen), eller den strax senare när de kommit upp på land och slåss i vatten. Förövrigt har jag aldrig sett Van Damme så hård som i denna film, med smuts, blod och ärr över hela kroppen, och med en enorm kniv mellan tänderna. I like, a lot.

Fyra parenteser:

  • Cyborg var tänkt att bli en uppföljare till Dolph Lundgrens Masters of the Universe (därför har Cyborg även namnet Masters of the Universe II: The Cyborg), vilket makes no sense at all, när den inte på något vis flörtar med He-Man-universumet.
  • Det överflödiga användandet av knivar i filmen beror på att den sponsrades av en knivfabrikör.
  • Cyborg är min tredje Van Damme-film hittills där Van Damme i slutfighten dödar sin motståndare genom att sparka upp och spetsa honom mot ett vasst föremål. Sandman i Death Warrant och Dolph Lundgren i Universal Soldiers är de två jag sett innan, men jag hoppas på att få upptäcka fler!
  • Gibson Rickenbacker och många andra namn i filmen är namn tagna från instrumenttillverkare! ... ?
Jean-Claude Van Damme Collection (1985-2004) [DVDRip] [Xvid]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home