Tuesday, August 15, 2006

Replicant

Jag måste säga att grundtanken bakom denna film både är både helt fel och helt fantastisk. Van Damme spelar en galen seriemördare som på grund av att han blev dåligt behandlad av sin egen mor ("you've been a bad boy") nu mördar mammor och tänder eld på dem. Van Damme har långt stripigt hår och verkar basera sin roll på Keanu Reaves i "The Watcher". Nåväl, den onde Van Damme måste stoppas, och den som är bäst lämpad för det är tydligen en otroligt enerverande polis som ser ut som en fulare och sämre version av Jason Statham (Snatch, The Transporter 1 & 2 etc). Hans skådespeleri kretsar mest kring att skrika hest.

Nåväl, efter att precis ha missat att fånga Van Damme väljer denna polis att gå i pension (redan här blir man tvivlande vad gäller hans kvaliteér som hjälte). Det blir dock ingen lång semester eftersom amerikanska regeringen behöver hans hjälp. De har nämligen lyckats att klona fram en ny Van Damme med hjälp av dennes DNA. Denna "replikant" har på något sätt även ärvt delar av Van Dammes minne och har fått en "förstärkt telepatisk kontakt" (?) med denne. Nu ska vår förhatliga polis få den nye Van Damme i koppel och med hjälp av denne få fast mördaren. Tanken är att detta bara ska vara ett test, i framtiden ska tekniken användas till att på något mystiskt sätt få fast terrorister. Hur man ska få tag i terroristdna:t i första läget är en fråga som tyvärr inte besvaras.

Efter dessa lovande premisser följer en ganska ointressant film där huvudpersonen är väldigt elak mot den goda Van Damme (jo, här får vi se Van Damme i en av sina paradroller: otroligt god och naiv). Filmen innehåller några få snygga actionscener men på det stora hela är det här en besvikelse då regissören Ringo Lam och Van Damme brukar vara en ypperlig kombination.

Replicant är dock inte helt utan förtjänster. Det är roligt att få se Van Damme "skådespela" lite mer i två radikalt olika roller, framförallt som ond och galen seriemördare.
Filmen innehåller även den kanske märkligaste kärlekshistorien hittills i en Van Dammefilm. Replicanten hittar i sökandet efter sig själv istället en hora som han följer med hem. Här försöker Van Damme mer eller mindre våldta henne, varpå hennes hallickar kommer in och blir nedslagna av Van Damme. Hon blir otroligt tacksam och säger något i stil med "come back when you get out" när han körs iväg i polisbil. I det vackra slutet återförenas de också mycket riktigt och knappast ett öga lär väl vara torrt!

Många frågor återstår dock. Varför blev den nya Van Damme otroligt god istället för otroligt ond? Varför fick den nya Van Damme se på massa gymnastikfilmer under sin första laboratorietid? Varför lärde han sig denna gymnastik otroligt fort, men knappt att prata? Varför lämnade den onda Van Damme kvar barnen när han dödade och tände eld på mammorna, borde han inte ha räddat barnen (som då borde representera hohom själv)?

Jean-Claude Van Damme Collection (1985-2004) [DVDRip] [Xvid]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home