Wednesday, August 16, 2006

The Octagon

Scott James (Chuck Norris) och hans halvbror Seikura är de enda som bemästrar ninjatekniken, tror Scott. I själva verket har Seikura gått och blivit ond, och tvångsrekryterar och massproducerar ninjas någonstans i Centralamerika, som han sedan sänder ut i världen som terrorister. Resten av handlingen i The Octagon är väldigt luddig. Chuck Norris spelar den här mannen som behärskar ninjatekniken. Lee Van Cleef spelar Chuck Norris skjutglade vän som tillsammans med ett gäng åker omkring och dödar terrorister. Chuck Norris har även en annan kompis som intresserar sig för terrorister, och det är säkert möjligt att filmskaparna tänkt att alla tre ska ha någon koppling till någon antiterroristverksamhet eller dylikt, men "bara" glömt bort att förklara det i filmen.

Chuck Norris är en kvinnomagnet i The Octagon. Tre vackra kvinnor med koppling till terroristerna tar kontakt med Chuck, och alla är de givetvis sugna på vår osmakliga apman. Två dödas av ninjas och den tredje är i själva verket en ninja själv, som vill dra sig ut ur terroristverksamheten, och ber Chuck om hjälp. Allt detta knyts ihop på ett förvånansvärt komplicerat sätt, och inte förrän 70 minuter in i filmen ger sig Chuck iväg till Centralamerika för att döda sin onda halvbror och sätta stopp för terroristnätverket. Dessa 70 minuter är dock fantastiska, och serverar en Chuck som spelar så stelt och obekvämt att Scott James blir en av mina favoritactionhjältar of all time. Chuck ser trött, rastlös och ointresserad ut i sina scener, och väntar bara på att få sucka ur sig sina småsura repliker. Inte ens köpa och äta godis klarar han av att göra avslappnat framför kameran. Detta toppas med Chucks viskande röst som ekar i hans huvud medan han tänker: Doggo is not the answer... nswer... swer... wer... er... r... Jag fullkomligt älskar det!

Andra höjdpunkter är halvbroderns träningsläger för ninjaterrorister. Här tvångsrekryteras det som tidigare nämnt, och vilka märkliga kandidater de har valt ut! En gammal senig man, en fet bandidoskille och en väldigt hårig, kort och småknubbig lirare, bara för att nämna några. Seikura satsar märkligt nog på kvantitet istället för kvalitet i sin ninjauppfödning.

The Octagon i sin helhet är inte särskilt actionspäckad, utan fokuserar mer på att berätta sin förvirrade deckarhistoria. De sista 20 minuterna då Chuck går lös i ninjalägret bjuder dock på ganska fin amerikansk action med tanke på att den är från 1980. Scenen då Chuck slåss mot Kyo, den mäktigaste ninjan efter halvbrodern, är faktiskt riktigt välkoreograferad, även om den självfallet är ett skämt i jämförelse med vad de kinesiska kollegorna lyckades åstadkomma samma år. Att regissören Eric Karson, åtta år senare, skulle regissera Black Eagle, den bästa amerikanska actionfilm jag sett från 80-talet, är svårt att tro när man ser detta Chuck Norris-kalas. Men visst, det är väl inte regin ensam som bidrar till kalkonresultatet, utan även Chuck himself och det sinnessjuka manuset. Men vilket roligt kalkonresultat det blev! Se se se (!), är min rekommendation.

The Octagon 1980 DVDRip XciD-PTW [REQ]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home