Wednesday, November 29, 2006

Namn!

En actionhjälte behöver inte bara tuffa sparkar och en oförätt att hämnas, han behöver även ett coolt namn. Medan Chuck Norris har extremt tråkiga alias i stil med "John Walker" heter Van Damme och Seagal ibland rent fantastiska saker. Van Damme håller en högre standard överlag, mycket på grund av att han oftast har fina fransklingande namn som alltid känns en smula originella. Seagal faller ibland i Norrisfällan och tar tråkiga standardnamn som "Travis Hunter" i den för all del utmärkta Into the Sun, men han når också då och då upp i sådana höjder att han faktiskt slår Van Dammes bästa namn på fingrarna.

Här följer en lista på de sju bästa namnen, från sista till första plats:

7. Lyon Gautlier (Lionheart, Van Damme). Väldigt elegant namn som Van Damme borde ha använt i modeactionfilmen Knock-off istället för den tråkiga AWOL/Lionheart.

6. Edward 'The Torch' Garrotte (Replicant, Van Damme). Ett namn som för tankarna till just den sortens galning som "facklan" är. En av Van Dammes mest minnesvärda roller, och ett kanske inte subtilt så i alla fall konsekvent namn.

5. Chris Cody (Submerged, Seagal). Jag erkänner att jag inte sett denna film, men namnet Chris Cody är så himla perfekt att uttala och ger känslan av såväl stenhård attityd som ett ledigt och självklart sätt.

4. Chance Boudreaux (Hard Target, Van Damme). Precis som Chris Cody ett förbannat elegant namn som utstrålar såväl styrka som elegans, något som dess bärare sällan lyckats med.

3. Casey Ryback (Under belägring 1&2, Seagal). Seagals paradroll och ett av de mäktigaste och manligaste namnen som någonsin satts på en huvudrollsinnehavare.

2. Frank Dux (Bloodsport, Van Damme). Ett otroligt fint namn som blir ännu bättre när man vet att det är från en verklig person, närmare bestämt en kampsportsexpert och superspion (allt enligt honom själv). Den riktiga Frank Dux har varit generös nog att låta några delar av sitt väldigt spännande liv ligga som grund till Van Dammes snarlika turneringsfilmer Bloodsport och The Quest. Van Damme och Frank Dux var vänner tills det skar sig vid inspelningen av The Quest.

1. Orin Boyd (Exit Wounds, Seagal). Detta namn är så märkligt och vackert att det till slut knep förstaplatsen. Namnet låter som en sjukdom eller något ur en fantasyberättelse. Sorgligt nog är Orin Boyd den mesigaste och mest förvirrade av alla karaktärer jag sett Seagal spela.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home